πλατειεσ

Ο Κάμπος λόγω της απουσίας μιας παραδοσιακής δομής χωριού, όπως συμβαίνει στα Μαστιχοχώρια της νότιας Χίου, δε διέθετε πλατείες με την τυπική έννοια. Σημεία συνάντησης και συνάθροισης των ανθρώπων δημιουργούνταν στο δημόσιο χώρο κατά κανόνα έξω από τους ενοριακούς ναούς. 

Συχνά, όπως αναφέρεται σε συνεντεύξεις, κοντά στους ενοριακούς ναούς αναπτύσσονταν μικρές εμπορικές δραστηριότητες, ή και υπηρεσίες όπως κούρεμα και ξύρισμα για τους άντρες που μπορούσαν να συνδυαστούν με τις ημέρες της σχολής ή τη συμμετοχή στον εκκλησιασμό.

Εξαίρεση ίσως αποτελεί η δημιουργία μιας τέτοιας εστίας κοινωνικότητας κοντά στα σχολεία του Κάμπου, περιοχή γνωστή ως «του Κλούβα». Σε σημαντικό κέντρο, παράλληλο και ανάλογο με αυτά των χωριών, εξελίσσεται μετά το 1830 ο Άγιος Πολύκαρπος στο Τάλαρος, όπου έδρευε και το τοπικό μνημονείο, το συμβολαιογραφείο δηλαδή, του Κάμπου.

Εκτός από τους ενοριακούς ναούς υπαίθρια σημεία συνάντησης αποτελούσαν -και αποτελούν- και οι υπόλοιποι, κτητορικοί, ναοί κατά τις ημέρες της γιορτής του ναού, όταν διοργανώνονται σχετικές πανήγυρεις.